ØLTØRST Gå på pub og ta en bitter, stout, porter eller vanlig lyst øl. Foto: Visit Britain
ØLTØRST Gå på pub og ta en bitter, stout, porter eller vanlig lyst øl. Foto: Visit Britain

Øltørst

10 historiske puber i Storbritannia

Du reiser ikke til Storbritannia uten å stikke innom en pub for å ta en øl, spise skikkelig britisk pubmat og treffe folk. Dette er noen av de mest særpregede, historiske pubene.

Publisert

The Philharmonic Dining Rooms, Liverpool

John Lennon klaget over at det verste med å være kjendis var at han ikke kunne ta seg en øl på «The Phil» lenger. Den viktorianske puben fra 1858 har forgylte jernporter og marmorpissoarer på herretoalettet (det sies ingenting om dametoalettet…). 
The Philharmonic Dining Rooms
36 Hope Street, Liverpool, Merseyside, L1 9B

Eagle and Child, Oxford

Er du litteraturinteressert, er du i godt selskap. Puben fra 1650 var favoritten til J R R Tolkien, C S Lewis og Colin Dexter, forfatteren bak Inspector Morse.
Eagle and Child
49 St. Giles, Oxford, Oxfordshire, OX1 3LU

Ye Olde Cheshire Cheese, London

Mark Twain, Alfred Tennyson og Sir Arthur Conan Doyle var stamgjester i puben fra 1600-tallet. Den dukker også opp i Charles Dickens roman En Fortelling om To Byer (A Tale of Two Cities)
145 Fleet St, London EC4A 2BU

Olde Trip to Jerusalem, Nottingham

Ridderne stoppet gjerne her på sitt felttog til Det Hellige Land, det forklarer navnet. Puben er fra 1189, og kjelleren var opprinnelig en del av Nottingham Castles fangehull.
Olde Trip to Jerusalem
Brewhouse Yard, Nottingham, NG1 6AD

Crown Posada, Newcastle

Folkelig og sjarmerende med blyglassvinduer, forgylte speil og en spesiell takkonstruksjon. Bestill en Newcastle Brown Ale selvfølgelig. 
Crown Posada
31 The side, Newcastle upon Tyne NE1 3JE

Haunch of Venison, Salisbury

Puben er fra 1300-tallet og har  to barer. Den ene, kalt hesteboksen, var sentral da Churchill og Eisenhower la planer for D-dagen. I baren finnes også en ekte, balsamert hånd. Det sies at eieren ble tatt for å jukse i kortspill … 
Haunch of Venison
1 Minster St, Salisbury SP1 1TB

The Eagle, Cambridge

James Watson og Francis Crick tok seg en øl mens de drev med sin banebrytende forskning på DNA. Her møttes også krigsflygerne under 2. verdenskrig. 
The Eagle
8 Benet Street, Cambridge CB2 3QN

Britons Protection, Manchester

Fyr på peisen, detaljer fra Victoria-tiden og et utrolig utvalg av whisky. Et flismaleri viser den beryktede Peterloo-massakren i 1819. 15 mennesker ble drept, mange såret – også barn, da ordensmakten gikk til angrep med sabler og skytevåpen mot en gruppe som demonstrerte for parlamentsreformer ikke langt fra puben. 
Britons Protection
50 Great Bridgewater St, Manchester M1 5LE

Café Royal, Edinburgh

En liten perle fra Victoria-tiden, bygget i 1863 med gipsrosetter, blyglass, marmor og veggmalerier av historiske skikkelser. Prøv noen skotske klassikere, for maten er god.
Café Royal
9 W Register St, Edinburgh EH2 2AA

The White Lion, Barthomley, Cheshire

The Good Pub Guide kåret puben fra 1500-tallet i den sjarmerende landsbyen Barthomley til vinneren i kategorien for best bevart interiør. 
The White Lion
Audley Road, Barthomley, Crewe CW2 5PG

Kilde: Visit Britain