KUNSTNERHOTELLET: Nutheim gjestgiveri har vært skysstasjon siden 1877. Det hvite huset i den flotte hagen er en liten, fredet plett langs E134.

Veimat-testen 2017: Nutheim gjestgiveri, Flatdal

Sjarmerende stopp

Liten lunsjmeny med bare hjemmelagde smaker. Du kan sitte ute på en romantisk, gammeldags terrasse med utsikt og drikke kaffe fra en kanne i sølv.

Publisert Sist oppdatert

Nutheim gjestgiveri

84 poeng

Nutheim gjestgiveri ligger langs E134 mellom Seljord og Notodden, Flatdalsvegen 1283, 3841 Flatdal.

Førsteinntrykk 10/10

Vakkert, gammelt hus på et gårdstun. Flott uteservering med utsikt til andedam og dalene nedenfor. Kunstutstillinger og en artig historie.

Meny 7/10

Liten lunsjmeny med gode smaker frem til klokken 18. Men for liten til å fylle behovet for veimat. Etter det er det tre retters middag.

Smak 7/10

Raust rekesmørbrød på hjemmebakt foccacia og en god majonesdressing. Ikke ferske reker. Hjemmebakt gulrotkake er saftig, men litt kjedelig.

Pris 8/10

I øvre prissjikt, men kan forsvares med at alt er hjemmelaget og av ferske råvarer.

Service 10/10

Oppmerksom og kjempehyggelig ung jente bak disken. Hun kjenner menyen og stedet og går langt for å gjøre det beste for gjestene.

Barnevennlig 7/10

Ingen barnemeny, men de kan tilpasse størrelser etter behov. Med så liten meny kan barn kanskje få problemer med å finne noe de har lyst på. Stor flott gressplen å leke på.

Hjemmelaget 10/10

Alt er hjemmelaget, også tomatsuppe, brød og kaker.

Drikke 10/10

Brus, men også lokale fruktsafter og hjemmebrygget øl. Du velger selv hvordan du vil ha kaffen. Isvann i høye glass med stett.

Renhold 8/10

Ryddig og hyggelig med normalt renhold.

Toaletter 7/10

To adskilte toaletter i kjelleren. Hyggelig med levende planter og litt personlig preg, men kjellertrappen kan være litt vanskelig å forsere for bevegelseshemmede.

Dette er en hyggelig stopp hvor du faktisk føler at du får en pause, ikke bare metter magen. Men veimat er det egentlig ikke. Til det er menyen altfor liten.

VEIROMANTIKK: Kaffe i sølvkanne mens du sitter i hagen og nyter utsikten, det er noe annet enn en standard veikro.

Alt er hjemmelaget, og menyen består av en lunsjtallerken med sennepsmarinert røkt svinekam med stekte poteter, salat og remulade (195 kr) som hovedelementet.

I tillegg ostepai (145 kr), omelett (135 kr), rekesmørbrød (145) og tomatsuppe med parmesan (135 kr).

Dessuten har de nystekte vafler, hjemmebakt gulrotkake og kringle med mandler.

EN KUNSTPAUSE: Kjente kunstnere har besøkt og bodd på gjestgiveriet. Det er kunst på veggene og utstilling både inne og på låven.

Nutheim har historie som skysstasjon og overnattingssted siden 1877. Inne sitter du i en gammeldags spisestue.

Omtrent samtidig ble kunstnere opptatt av «det ekte og særegne norske», og det fant de i Flatdal og Telemark. Kjente kunstnere som Henrik Sørensen, Kai Fjell, Johannes Rian og Harald Kihle, reiste hit til kunstnerhotellet, og det har satt preg på veggene.

Spiser du middag inne i spisestuen, er du omgitt av flotte møbler, hyggelige farger og kunst på alle vegger.

Det er stadig utstillinger i lokalene, og i sommer er det for første gang også utstilling på låven.

LUNSJMENY: Du kan få tre retters middag, men på dagtid er det en veldig liten meny, men alt er hjemmelaget og godt.

Ute kan du sitte på den lille terrassen med hyggelige hvite bord og stoler, blomster i blomsterkassene og utsikt til eplehagen, andedammen med fontene, lysthus og dalen nedenfor.

Det er nesten litt gammeldags romantisk, særlig når en kjempehyggelig jente kommer ut og serverer kaffen i sølvkanne.

 Støyen fra veien er det eneste som bryter idyllene. Huset ligger midt i en bratt sving, og tungtrafikken girer opp bakken.

Servitøren kommer ut til meg med kaken jeg skal ha med meg. Det er veldig deilig å oppleve at ikke noe er et problem.

Men det er kanskje et litt lite stykke til den prisen?

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)