KOMPAKT STARTHJELP: Hvem kunne tro at en slik liten ”dings” kan starte en stor bil? De beste kan gjøre jobben, også i kulde. Foto: Anna Sigge

TEST: STARTHJELPERE

Små nødstartere imponerer, men disse må du styre unna

Når batteriet på bilen er flatt og du ikke får start, kan en nødstarter hjelpe deg. De koster rundt en tusenlapp, får plass i hanskerommet og har nok strøm til å starte bilen selv med kuldegrader ute.

Publisert Sist oppdatert

Det vil si: De beste nødstarterne har det. Noen fungerer rett og slett ikke godt nok, viser denne NAF-testen.

NAF har i samarbeid med svenske Testfakta testet åtte starthelpere i «lommeformat». I tillegg ble en litt større referansemodell, Cotech fra Clas Ohlson, testet. Vi ville først og fremst se om de små klarte jobben, men også se på effekten i forhold til de større «starterne» som har vært mer vanlige på verksted-markedet i noen år.

DE BESTE i testen er Sonic Starbooster (Mekonomen), Car Rover Battery Booster Pack (Aliexpress) og Jumpstart & Powerbank (NAF Butikken). Exide Lithium Power er også i teten.

Biltemas nødstarter har også bra effekt, men mister poeng ved at den har dårlige klemmer for tilkobling, samt lang oppladningstid.

Les også: Dette er bilene med best varmeapparat

DE DÅRLIGSTE i testen er Trust Starthjelp og Cotech 36-6341, som ikke klarer å starte en stor bensinmotor i kulde. Cotech har dårligst kapasitet ved målingene og Trust er spesielt dårlig i kulde.

De små start-/batteripakkene som vi har testet har også andre bruksmuligheter. De kan sikre strøm til mobiltelefon, PC og andre oppladbare enheter du har med på tur.

Les også: Denne dekk-dingsen koster deg 4.000 - svenskene slipper

Dersom batteriet på bilen lades ut, kan disse små strømpakken av god kvalitet kan være redningen. Men de dårligste er usikre eller ubrukelige i kulde. Uansett bør nødstarterne være temperert for å gi maksimal effekt. Det er ingen god ide å la starthjelpen ligge i bilen, eksempelvis om man er på en hytte på fjellet, ta den med inn i varmen.

– Til tross for størrelsen klarte de fleste i testen å starte en større bilmotor som hadde helt utladet batteri i minusgrader. Det er imponerende, sier Daniel Strömberg, testleder ved Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som gjorde de tekniske målingene.

DE TRE BESTE

Sonic Startbooster

Pris kr 2.600,-

Konklusjon: Best i test. Overlegen kapasitet og gir flest startforsøk. Høy vekt.

Car Rover Battery Booster Pack

Pris kr 628,-

Konklusjon: Gir mange startforsøk og har kortest ladetid. Kapasiteten er under det oppgitte. Billigst.

NAF Jumpstart & Powerbank

Pris kr 1.300,-

Konklusjon: Gir mange startforsøk, men har lengre ladetid enn oppgitt.