VIL HJELPE BILPRODUSENTENE: Tyske myndigheter foreslår en krisepakke for landets bilindustri. Her er forbundskansler Angela Merkel i samtale med VW-toppsjef Herbert Diess og VWs elbilsjef Thomas Ulbrich (t.h.). Foto: Peter Raaum

Tyske myndigheter forbereder kriseplan:

Vil gi støtte også til kjøp av bensin- og dieselbiler

Den tyske regjeringen ønsker å bevilge en støttepakke på fem milliarder euro (cirka 53 milliarder kroner) for å hjelpe bilsektoren. Det skal gis støtte også ved kjøp av bensin- og dieselbiler.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Tyske myndigheter vil betale innkjøpspremie for anskaffelsen av alle typer nye biler opp til et visst prisnivå.

I pakken ligger en såkalt innkjøpspremie ved kjøp av ny bil. Premien skal ifølge planen gjelde biler med elektrifiserte drivlinjer, men også med bare forbrenningsmotor.

Det skriver det tyske bransjenettstedet Automobilwoche.

Les også: - Du kan heve kjøpet om prisen øker mer enn seks prosent

Opptil over 40.000 kroner

Støttepakken er en del av den planlagte stimuluspakken og gir premier for elbiler så vel som for biler med diesel- og bensinmotorer.

Det legges likevel opp til at jo lavere CO2-utslipp et kjøretøy har, desto høyere bør bevilgningen være. Premien betales bare for biler som koster opptil 77.000 euro (nesten 800.000 kroner).

Et tilleggsbeløp på 500 euro foreslås for biler med lite forbruk. For ladbare hybrider foreslås det ytterligere 750 euro og for rene elbiler 1.500 euro mer.

Les også: - Slik vil korona-krisen påvirke elbil-skiftet

Intern uenighet

Forslagene vil ikke gå gjennom uten debatt. Koalisjonspartner SPD har varslet motstand. Partileder Norbert Walter-Borjans vil ikke ha noen insentiver for forbrenningsmotorer.

– Skal staten yte støtte, må det være til fordel for rene teknologier, sier Walter-Borjans ifølge Automobilwoche.

– Skal det gis rabatter, må det være til fordel for elektriske drivlinjer.

Den føderale regjeringen satser på å få godkjent den økonomiske stimuluspakken på mange milliarder euro i koalisjonskomiteen, for å få den tyske økonomien tilbake på sporet etter koronakrisen.