ALVORLIG: Etter at en Volvo XC60 gjentatte ganger sviktet i en nødbremsesituasjon, ble det avdekket en programvarefeil som rammer de fleste Volvo-modellen av 2019- og 2020-årgang. Her fra testen hos FDM, NAFs danske søsterorganisasjon. Foto: FDM/NAF

Alvorlig feil på nødbremsesystemet:

Volvo tilbakekaller over 10.000 biler i Norge

NAFs søsterorganisasjon i Danmark har avdekket alvorlige sikkerhetsfeil som rammer nesten alle nye Volvo-modeller. Nå tilbakekalles 736.430 biler på verdensbasis. 10.920 av disse er registrert i Norge.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Under test sviktet nødbremsesystemet til Volvo XC60.

Feilen ble oppdaget da Forenede Danske Motorejere (FDM) undersøkte førerstøttesystemer på en rekke ulike bilmodeller.

Hos Volvo XC60 sviktet nødbremssystemet gjentatte ganger da den ble kjørt mot en spesiell testpute designet for å simulere en kollisjon.

Volvos egen analyse på testsenteret i Göteborg konkluderte med at svikten skyldes en programvarefeil på temperatursensoren som sitter ved kameraet i frontruten.

«En alvorlig feil»

– Dette er en alvorlig feil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Det er kritisk når automatiske førerstøttesystemer ikke fungerer. Skal bilister venne seg til og stole på slike førerstøttesystemer, er det viktig at de fungerer, fortsetter han.

Modellene V40 og V40 Cross Country er de eneste som ikke er berørt. 

Dermed gjelder tilbakekallingen XC40, S60, V60, V60CC, XC60, S90, S90L, V90, V90CC og XC90 fra modellårene 2019-2020 – og produsert fra uke 4 i 2019 til og med uke 11 i 2020.

«Ikke farlig»

– Selv om dette systemet ikke virker som det skal, er det viktig å understreke at det vanlige bremsesystemet i bilene fungerer som normalt og det er ikke farlig å kjøre bilene som nå blir tilbakekalt, sier Erik Trosby, PR- og kommunikasjonssjef i Volvo her i Norge.

Han påpeker at Volvo ikke har mottatt noen rapporter om hendelser eller personskader som følge av problemet med sikkerhetssystemet.

– Eierne av disse bilene blir nå kontaktet og vil få feilen utbedret gratis hos sin respektive forhandler, gjennom en softwareoppdatering. Dette vil gjennomføres så snart det lar seg gjøre, opplyser Trosby.