Bil på gata
KLARER SEG SELV: Førerløse drosjer kommer: Dette er en av de første i kommersiell tjeneste. Taxitjenesten starter med en flåte av SUV-en L4 Hongqi EV, levert av den kinesiske bilprodusenten FAW. Foto: Baidu
Fullt operasjonell robot-taxitjeneste:

Kommer Tesla i forkjøpet

Tesla annonserte den uken en utvidelse av sin autopilot-parkering og bekrefter at de satser på å være i mål med sin helt selvkjørende robot-taxiløsning neste år. Men de taper for kineserne.

Del denne artikkelen

DETTE ER SAKEN: Kineserne leder i racet mot selvkjørende drosjetjenester.

For i mellomtiden har den kinesiske internettgiganten Baidu, kjent blant annet for sine søkemotorer og karttjenester, ferdigstilt sin robotaxi-løsning. Det meldte nettstedet til China Daily denne uka.

Tjenesten heter Apollo Robotaxi og de første 45 drosjene uten sjåfør har vært testet ut med passasjerer siden september i fjor.

Den har nå åpnet for kommersiell trafikk i buen Changsa, som er hovedstaden i Hunan-provinsen.

Les også: Ny Tesla-teknologi gjør parkering litt enklere

Kommuniserer med omgivelsene

Det er den første autonome taxiflåten i Kina som administreres via Baidus såkalte Vehicle to Everything (V2X)-system. Bilene kan altså kommunisere med andre biler, infrastruktur og personer som er oppkoblet til nettet. I tillegg orienterer de seg selvsagt via kameraer og diverse sensorer.

Byens beboere kan tilkalle en autonom taxi gratis via navigasjons-appen til Baidu, Baidu Maps. For tiden dekker tjenesten et område på rundt 130 kvadratkilometer, og de selvkjørende programmene takler ulike bymiljøer som inkluderer  boligområder, handelsområder og industriparker.

Selv om drosjene ikke behøver noen sjåfør i trafikken krever foreløpig det kinesiske regelverket at det skal være en sikkerhetsansvarlig om bord, klar til å overta kontrollen i tilfelle en nødsituasjon skulle oppstå.

Tips fra NAF
Lurer du på hva slags elbil du skal velge?
Finn elbilen som passer for deg

NAF har samlet elbilene som finnes på markedet og som kommer i nær fremtid i en egen elbilguide. Sett dine kriterier og sjekk hvilken elbil som passer for deg.

Bil fra siden

Regelverket vil tilpasse seg

Baidu har ikke tenkt å gi seg med denne første oppstarten; de tester nå robot-taxier i andre områder i Kina, blant annet i Beijing og i Cangzhou i Hebei-provinsen.

Kinesiske myndigheter arbeider under tiden med å klargjøre et oppdatert regelverk som skal favorisere lanseringen av avanserte assistansesystemer og selvkjørende biler, samt standarder for nettilkobling, data- og informasjonssikkerhet.

Dette går frem av en ny rapport fra det kinesiske industri- og IKT-departementet, som annonserer at det deretter skal igangsettes pilotprogrammer med lokale bilprodusenter for videre evaluering.

Frem til det konkluderes ut fra evalueringene, vil de selvkjørende drosjene fortsatt måtte ha med en back-up-sjåfør.

Tips fra NAF
Hva mener ekspertene om elbil-utviklingen?
Hør NAFs podcast om elbil

Hvilken elbil passer for meg? Hvilke elbiler kommer på markedet, og vil alle biler bli selvkjørende? Anette og Harald samler gjester i studio og stiller ekspertene spørsmålene du lurer på!