
Supersommeren holder oss hjemme
Vi vil ha sol og sommer og badevær i sommerferien. Og med den fantastiske sommeren i fjor i minnet, legger vi ferien til Norge og Skandinavia i stedet for til Spania.
Nordmenn er fasinerende opptatt av været – og vi er væroptimister. Derfor påvirker supersommeren i fjor hvor vi velger å legge sommerferien i år.
Seks av ti vil til utlandet, ned to prosent fra i fjor. Den forskjellen er ikke stor. Endringen ligger i hvilke land vi planlegger å reise til.
Vi dropper Spania i sommer – ned fem prosent fra i fjor. Charterfavorittene Hellas og Kroatia holder seg. Samtidig øker interessen for Danmark og Sverige.
Fem prosent flere vil til Danmark i sommer og fire prosent flere til Sverige, viser tall fra hovedorganisasjonen Virkes reiselivsundersøkelse for 2019.
Les også: Legg bilferien til Skåne, Nordens Provence
Slik ringer du og får hjelp på norsk om uhellet er ute.
Sjekk pris og leiekontrakt nøye. Les de viktige tipsene.
Bruk NAF Ruteplanlegger og få eksklusivt innhold fra NAF Veibok når du planlegger.
– Ser vi resultatene under ett, er det like mange som vil reise for å sole seg og bade i sommerferien som tidligere. Men når vi velger Skandinavia fremfor Spania, tyder det på at sommeren i fjor påvirker valget, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.
– Vi har hatt fint vær her og, da blir flere i Skandinavia. Den samme trenden ser vi fra tidligere år. Har vi hatt en dårlig sommer vil mange til utlandet sommeren etter, forklarer hun.
Les også: Sju enkle tips for å få billigere hotellrom
Vestlendinger rømmer regnet
Været har nok også sitt å si for hvorfor vestlendinger er mest opptatt av å feriere i utlandet. Sju av ti fra Vestlandet reiser ut av landet. De tar også sommerferie i større grad enn andre – 73 prosent mot 68 prosent på landsbasis.
Mens litt over halvparten av oss reiser til utlandet for å få sol og varmt badevann, mener 55 prosent på Vestlandet at det er den viktigste grunnen til å reise ut.
Sørlendingene derimot, de reiser minst til utlandet og er minst opptatt av å reise på sommerferie.
Les også: Dette fylket er suverent best på veimat
Langhelg i Norge
Selv om sommeren er den store reisetiden, planlegger åtte av ti å reise på en eller flere helgeturer med minst én overnatting i løpet av året.
Her har interessen for å reise til utlandet dalt jevnt og trutt de siste fire årene. I 2015 planla seks av ti en langhelg i utlandet. I år har 45 prosent planer om det samme.
– Flere har fått øynene opp for ferieturer i Norge, både det å reise på byferie og for å oppleve naturen, forklarer Astrid Bergmål.
Les også: Røros – et bymiljø det ikke finnes maken til
Når vi reiser på helgetur til utlandet, er Sverige og Danmark de store favorittene. 34 prosent vil til nabolandet vårt i øst, en økning på fire prosent fra i fjor.
Interessen for Danmark faller tre prosent, men det er fortsatt en god nummer to.
Les også: Sju gode spisesteder i København
Du trenger et dokument i tillegg til vanlig førerkort i mange land. NAF utsteder dette.
