TEAMER OPP: Rivian-gründeren RJ Scaringe (t.v.) og Bill Ford, styreleder i Ford Motor Company, varsler et samarbeid som blant annet innebærer at det kommer en hel serie elektriske Ford-modeller på Rivians plattform.

Ford investerer i elbilselskap:

Satser 100 milliarder på elektrifisering

Ford har investert 500 millioner dollar i det ferske elbilselskapet Rivian for å satse ytterligere på teknologien. Nå er det under et år til den Mustang-inspirerte SUV-en med 60 mils rekkevidde lanseres.

Publisert Sist oppdatert

Rivian har utviklet to helt nye biler med planlagt lansering i 2020:

En femseters pickup og en sjuseters SUV.

Begge med oppgitt rekkevidde på over 60 mil.

Fundamentet i den nye avtalen, er at Ford skal utvikle en ny generasjon batterielektriske modeller på Rivians egenkonstruerte plattform, samt at Rivian skal dra nytte av Fords industrielle ekspertise – godt dokumentert gjennom merkets grunnlegger på slutten av 80-tallet.

Ford investerer over 100 milliarder kroner i elektrifisering.

Les også: Slik er Fords elbilplan

SNART KLAR: I løpet av 2020 skal vi få se denne elbilsatsingen fra Ford på veien. I følge Ford en SUV med klare trekk fra ikonet Ford Mustang.

En smart verden

Det innebærer lansering av en eller flere elektrifiserte varianter av alle nye og eksisterende modeller, alt fra mildhybrid, hybrid, ladbar hybrid og helelektrisk. Planen er å lansere 40 elektrifiserte modeller i løpet av 2022. 16 av disse blir helelektriske.

I tillegg jobber Ford videre med å utvikle enda mer effektive bensin- og dieselmotorer, for å gi kundene det Ford kaller «power of choice».

– Fra Fiesta til og med Transit skal alle nye modeller få en eller flere elektrifiserte varianter for å ivareta ulike kunders behov. Det skjer store fremskritt innenfor teknologi, bilene våre er nå online og dette er bare starten på utviklingen av et omfattende modellutvalg smarte biler til en smart verden, sier adm. dir. i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Les også: Usikker på Norges elbil-strategi

En milepæl

Grunnlegger og sjef i Rivian, Robert «RJ» Scaringe, kaller samarbeidet med Ford en milepæl i overgangen til en bærekraftig mobilitet.

– Ford og styreformann Bill Ford har lenge vært blant dem i bilindustrien som har satt bærekraft høyt på agendaen. Vi gleder oss til å kunne bruke vår teknologi til å få flere elektriske kjøretøy ut på veien, sier RJ Scaringe.

Styreformann Ford er ikke mindre begeistret:

– Vi gleder oss til å bli partnere og investere i Rivian. Vi har blitt kjent med, og respekterer Scaringe, og vi har et felles mål om en mer bærekraftig fremtid for bilindustrien. Dette må skje gjennom innovasjon, fastslår han.