Kvinne åpner takboks på bil
NAF-TEST: Hvorfor kraftig påvirker en takboks bilens drivstofforbruk og rekkevidde? Det ville NAFs eksperter finne ut. Foto: Harald Wisløff
NAF med ny forbrukstest:

Så mye betyr takboksen for elbilens rekkevidde

Hvis du laster opp med takboks på elbilen går rekkevidden ned. Mellom 5 og 10 prosent, trodde man. En ny NAF-test viser vesentlig større rekkeviddetap.

Del denne artikkelen

NAFs testeksperter satte to ulike takbokser på en VW e-Golf og en Skoda Octavia for å få finne ut hva dette betyr for forbruk og rekkevidde.

Les hele testen her på NAF.no

– Når du kjører med noe på taket, øker naturligvis forbruket. Og kjører du mye på motorvei i høye hastigheter øker forbruket ytterligere.  Mange kjører med takboksen hele året, og det er greit å være klar over at det sluker ekstra drivstoff og strøm, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Ikke minst kan det være greit å huske i disse påsketider at en boks på taket kan bety et ganske annet behov for ladepauser enn du er vant til.

Les også: Så farlig kan det være med tunglastet takboks

To biler forfraTESTBILER: VW e-Golf (t.h.) og Skoda Octavia.

Kraftig økning

Takboksene som ble benyttet i testen var Thule XL XT og Skiguard 830 Touring. Testen ble utført på en motorveistrekning på syv mil, med kjøring i hastigheter mellom 80 og 110 kilometer i timen. Altså en typisk transportetappe til hytta.

For Octaviaens del økte forbruket med fem prosent med Thule-boksen og 12 prosent med Skiguard – målt mot kjøring uten takboks.

Med e-Golfen var økningen ganske lik for de to takboksene, med 18 prosent høyere strømforbruk enn ved kjøring uten boks.

Les også: Her er alle Motors elbiltester

Speedometer på bil

Takbokser på bilSTØRST UTSLAG: Takboksen betyr mer for rekkevidde enn drivstofforbruket.

Pekepinn

– Konklusjonen er at forbruket øker som forventet på stasjonsvognen, men å kjøre med takboks på en liten elbil er veldig utslagsgivende på bilens strømforbruk. Det er det greit å være bevisst på når du skal ut å kjøre med takboks, uansett hvilken bil du velger, opplyser Nils Sødal i NAF.

Men han minner om at økningen i forbruk bare er en pekepinn, og at du gjerne får et annet forbruk enn testpanelet gjorde. Kjørestil, takboksmodell og kjørehastighet har alle innvirkning på forbruket.

Tips fra NAF
Lurer du på hva slags elbil du skal velge?
Finn elbilen som passer for deg

NAF har samlet elbilene som finnes på markedet og som kommer i nær fremtid i en egen elbilguide. Sett dine kriterier og sjekk hvilken elbil som passer for deg.