Bilkø på E18
MER ELEKTRISK: Fortsatt er 88 prosent av bilene som passerer gjennom bomringene enten diesel- eller bensinbiler. Men andelen synker jevnt og trutt. Her fra morgenrushet E18 utenfor Oslo. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Store forskjeller i de største byene:

Så stor er elbil-andelen i storbyene

Mer enn hver tiende bil som passerer bomringene i de største byene er nå en elbil. Andelen elbiler øker kraftig, men det er store forskjeller mellom byene.

Del denne artikkelen

Aller størst er elbilandelen i Bergen og Oslo.

17 prosent av alle passeringene i bomringene rundt Bergen og Oslo er nå med elbiler, viser tall Motor har hentet inn fra bomring-selskapene rundt de største byene.

Lavest elbilandel er det gjennom bomringene i Haugesund og Skien/Porsgrunn, hvor elbilandelen er seks prosent.

Dette er elbil-andelen i de største byene:

Bergen 17 prosent
Oslo 17 prosent
Kristiansand 11 prosent
Trondheim 10 prosent
Stavanger og Sandnes 8 prosent
Haugesund 6 prosent
Porsgrunn og Skien 6 prosent
Gjennomsnitt 12 prosent

(Tallene gjelder passeringer i bomringene for lette kjøretøy for første kvartal 2018, med unntak for Kristiansand, hvor tallene gjelder for januar og februar 2018, og Oslo, hvor tallene gjelder kun for april 2018. I de andre større byene er det (foreløpig ikke) bomringer).

Les også: Stadig flere byer får bomring 

Elbilandelen øker

Fortsatt er 88 prosent – nesten ni av 10 biler – som passerer gjennom bomringene enten diesel-, bensin- eller fossilbiler. Men andelen synker jevnt og trutt.

I noen byer er nedgangen større enn i andre. Nedgangen fra vinteren 2017 til vinteren 2018 er på tre prosent i Haugesund og Kristiansand, mens den er på hele åtte prosent i Bergen og Trondheim.

Samtidig øker andelen elbiler kraftig. Aller kraftigst stiger elbilandelen i Oslo. Som Motor tidligere har fortalt, økte elbil-andelen fra april 2017 til april 2018 med 54 prosent i hovedstaden.

Tall Motor har hentet inn fra de andre store byene viser kraftige økninger i elbil-andelen flere steder. Bak Oslo følger Haugesund, med en økning i elbil-andelen på 42 prosent fra første kvartal fjor til første kvartal i år.

Les også: Slik får du maksimal rabatt i bomstasjonene

Så mye har elbil-andelen økt det siste året:

Oslo 54 prosent
Haugesund 42 prosent
Stavanger og Sandnes 34 prosent
Skien og Porsgrunn 32 prosent
Kristiansand 29 prosent
Trondheim 20 prosent
Bergen 20 prosent

(Tallgrunnlaget er passeringer i bomringene for lette kjøretøy første kvartal 2017 og første kvartal 2018, med unntak for Kristiansand, hvor tallgrunnlaget er for januar og februar begge årene, og Oslo, hvor tallgrunnlaget er for april 2017 og april 2018.)