HOVEDSTAD: Utsiktspunktene over Oslo er mange. Her er byen sett fra Grefsenkollen. Foto: Eivind Skar

Norges beste utsikter: Grefsenkollen, Oslo

Toppen av Oslo

Oslo er by, kommune, fylke og hovedstad i ett, og for å få oversikten kan det være lurt å klatre litt opp i høyden.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv.

Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. 

Boka kan kjøpes her.

De tre siste artiklene i serien:

Røros: Bergstad og verdensarv

Hovdehytta, Akershus: På Askers tak

Aksla, Ålesund: 418 trappetrinn til panoramautsikt

Et av de beste utsiktspunktene over Oslo finner du på Grefsenkollen. Det er den 379 meter høye åsen like nord for bykjernen, i nærheten av Maridalsvannet, byens drikkevannskilde.

Grefsenkollen restaurant ligger ved toppen og like ved det hyggelige spisestedet finner du et av Oslos fineste utsiktsplasser.

Herfra kan du se langt utover i Oslofjorden og store deler av sentrum og Oslo vest samt Asker og Bærum.

Utsiktspunktet er også et yndet startsted  for paragliding – hvis du ikke finner frem med en gang kan det lønne seg å spørre om «paragliding-stedet».

For å komme dit kan du kjøre bil opp Grefsenkollveien og parkere på parkeringsplassen nedenfor restauranten, alternativt kan du ta bussrute 56B (går kun på søndager). For å komme ned til utsiktspunktet går du ned på baksiden av parkeringsplassen og følger stien litt nedover i skogen.

I samme område finnes det utmerket turterreng så du kan gjerne kombinere den flotte utsikten med en fin fottur – eller skitur –  innover i Oslo-marka.

MAT MED UTSIKT: Grefsenkollen restaurant gir også god oversikt. Foto: Per Roger Lauritzen.

Grefsenkollen restaurant er også verdt et besøk i seg selv. Restauranten ble bygget i 1926/27. Den er blitt restaurert de siste årene og fremstår i dag som en moderne kafe og restaurant samtidig som historien og tradisjonen er blitt ivaretatt på en god måte.

På sommerstid kan du sitte ute og nyte utsikten over en kopp kaffe, ellers på året er det åpent for både lunsj og middag.

Monumentale bygg i fleng

Panoramaet som Grefsenkollen bretter ut for deg viser en rekke av de viktigste severdighetene i Oslogryta.

Du ser blant annet hvor Akerselva renner fra Maridalsvannet til utløpet ved Operaen. Akerselva var fra gammelt av skillet mellom Oslos øst- og vestkant.

Langs elveløpet ligger flere eldre industrilokaler som nå har fått moderne bruk. For eksempel er Hjula Veveri gjort om til kunsthøyskole, mediebedrifter og boliger.

Akerselva er ikke lenger «gammel og grå», men er renset og omgitt av grønn miljøpark med turstier og muligheter for fiske og badeliv.

Nede ved havna kan du også se den karakteristiske profilen til Rådhuset. Det ble oppført mellom 1933-50.

Arkitektene Arneberg og Poulson sørget for at det fikk en stilmessig blanding av nasjonalromantikk, klassisisme og funksjonalisme. Vestre tårn er 63 meter høyt, men østre tårn er tre meter høyere og har et klokkespill med 49 klokker.

Rådhuset er dekorert av norske kunstnere, og har blant annet et av Europas største malerier, Henrik Sørensens «Folket i arbeid og fest». Det er 24 x 12 m stort og henger i den store Rådhushallen. I byens storstue finnes også Werenskiolds friser i malt tre.

Bygningen har også et rikt utvalg av andre malerier, skulpturarbeider, gobeliner og billedvev.

Stortinget er også et majestetisk bygg du kan skimte. Det ble bygget mellom 1857 og -66.

Tross bruk av en rekke historiske stilelementer, var bygget nyskapende og skulle symbolisere frihet og uavhengighet for Norges nasjonalforsamling.

Det mest majestetiske er naturlig det kongelige slott som ble oppført mellom 1825 og 1848 – det er i klassisk stil. Slottet er omgitt av en praktfull park du også ser deler av.

Besøk Bygdøy

Fra Grefsenkollen ser du også den store halvøya Bygdøy i det fjerne. Den har også store friluftsområder. Her ligger også Bygdøy Kongsgård og byens mest populære badestrender på Huk og Paradisbukta.

HISTORIEN: Gamlebyen er gjenskapt på Folkemuseet. Foto: Wikimedia.

Mange av byens mest besøkte museer finner du også her:

På Bygdøynes ligger Frammuseet med sin viktigste attraksjon polarskuta «Fram». Det var Nansens, Sverdrups og Amundsens skute, bygd i eik av Colin Archer i 1892 og rigget som tremastet skonnert. Utstyr og utrustning fra polarferden kan du se ombord.

Polarskuta «Gjøa», som Roald Amundsen forserte Nordvestpassasjen med i årene 1903-06, er flyttet fra strandkanten til vernebygget ved siden av Fram.

Norsk Maritimt Museum ligger like ved og viser, sjøfartens historie gjennom modeller, rekonstruert skipsmiljø, kart, bilder og maritime utstillinger. Museet har en stor båthall med bruksbåter fra norskekysten. Det har utstillinger om polar-ekspedisjoner, fyrvesen og redningstjeneste, hvalfangst, fiske og sjømannsmisjon.

Det har også Norges største samling av maritim malerkunst og en supervideograf med bilder fra norskekysten.

Kon-Tiki-Museet ligger også på Bygdøynes.  Det viser farkoster fra Thor Heyerdahls ekspedisjoner; «Kon-Tiki»-flåten, balsaflåte fra 1947, «Ra II», kunst- og bruksgjenstander fra Peru og Polynesia, steinskulpturer fra Påskeøyas hemmelige huler. Interaktive multimedier, barneaktiviteter og akvarium.

Vikingskipshuset på Bygdøy viser verdens best bevarte vikingskip: Gokstadskipet, Osebergskipet og Tuneskipet, alle fra 800-tallet, funnet i Vestfold og Østfold. Skipene var haugsatt for å være sine eieres siste farkost til dødsriket.

Vikingskipshuset rommer også gravfunnene fra de tre skipsgravene og fra gravhaugen i Borre. Blant gjenstandene er Osebergdronningens vogn, sleder, rideutstyr og de spesielle dyrehodestolpene.

Norsk Folkemuseum har det største uteområdet av museene på Bygdøy. Museet gir et samlet bilde av norsk kultur etter reformasjonen. Det har 155 gamle hus fra hele landet samlet i tun.

Gol stavkirke fra ca. 1200 ble gjenreist på Bygdøy i 1884. På Gol er det nå bare en modell i full størrelse reist i 1994. Oslo gamleby har en egen avdeling med Hans Nielsen Hauges fengsel, bygården Wesselsgt. 15 fra 1865.

Norsk  Folkemuseum har over 240 000 gjenstander. Her er også en gammel Stortingssal, kirkesamling, samisk avdeling, stor leketøyssamling samt utstillinger av folkedrakter og folkekunst.

Diverse arrangementer og aktiviteter for barn, museumsbutik og kafeer gjør at også her kan hele familien tilbringe lang tid.

Høydepunkter i byen

Du trenger imidlertid ikke dra helt opp på Grefsenkollen for å finne utsiktspunkter i Oslo.

St. Hanshaugen er en fin park nesten nede i Oslo sentrum. Tårnhuset på toppen er et landemerke som kan ses fra mange steder i byen. Fra toppen av parken har du også fin utsikt selv om en del trær etter hvert har blitt svært store.

St. Hanshaugen ble anlagt fra 1850-tallet i tidens landskapsstil. Det var faktisk den første parken kommunen tok ansvar for da Parkvesenet etter hvert kom til i 1875.

Fra ca. 1910 har formen stort sett vært som i dag.. I parken er det ofte konserter og andre arrangementer om sommeren.

Enda mer kjent er Vigelandsanlegget i Frognerparken.

ALLÉ SKAL MED: Frognerparken er en opplevelse. Foto: Per Roger Lauritzen

Det omfatter mer enn 200 skulpturer i bronse, granitt og smijern av Gustav Vigeland. Parken ble fullført i 1957. Den rommer blant annet den 17 meter høye «Monolitten», «Livshjulet», «Sinnataggen» og fontener. Nyeste gruppe er «Familien».

Parken er alltid åpen, og vakkert belyst om kvelden. Å klatre til topps på «Monolitten» er nok ikke lov, men ved foten er det også god utsikt mot store deler av det vakre og populære parkområdet.

Like ved anlegget er det et eget museum som rommer mer av Vigelands kunst, kafé og suvenirsalg.

Tryvannstårnet og Holmenkollen

Fra Grefsenkollen ser du tvers over dalen over mot et annet av Oslos flotte utsiktspunkter, det 118 meter høye Tryvannstårnet. Tårnet er bygd 529 meter over havet nær Tryvann.

Tryvannstårnet ble bygget i 1962 for å sende kringkastingssignaler videre til radio- og fjernsynsomformere i hele Norge. Tårnet blir drevet av Telenor-eide Norkring.

60 meter oppe i tårnet er det en observasjonsplattform hvorfra man på klare dager kan se helt til Linnekleppen i sørøst og Gaustatoppen i Telemark i vest, omkring 120 km unna.

Observasjonsplattformen var tidligere et populært turistmål, men den ble dessverre stengt i 2005 på grunn av nye brann-sikkerhetsforskrifter som ville bety en større investering.

HØYT OVER OSLO: Ved Tryvann har det stått utsiktstårn siden 1867. Foto: Thomas Berglund, Wikimedia.

Forhåpentligvis vil tårnet bli åpnet igjen. Dagens tårn er forøvrig det fjerde i rekken.

Det første utkikkstårnet ble bygget allerede i 1867 av Thomas Heftye. De tre første tårnene var alle bygget i tre og kun ment som tårn folk kunne gå opp i for å få fin utsikt, og Heftye ga da også tårnet til byens befolkning.

Et par kilometer unna Tryvannstårnet ligger en annen gave, Lysebu, Norges nasjonalgave til Danmark som takk for matvarehjelpen under 2. verdenskrig. Det ble tegnet av arkitekt Magnus Poulsson i tradisjonell norsk stil med preg av norsk storgård.

I dag er det hotell, godt kjent for sitt kjøkken og gode service, og det har Olavsrosa.

Utsikt kan du også oppleve fra toppen av tårnet på den nye Holmenkollbakken som sto klar til ski-VM i 2011. Bakken er hjertet i nasjonalanlegget med langrenns- og skiskytingsarena.

Holmenkollen er Norges mest besøkte turistattraksjon. Skimuseet i fjellet under bakken er verdens eldste spesialmuseum for ski. Det har historikk som spenner over 4000 år, så også her får du innsikt.

Vil du vite mer?

Høyeste punkt i Oslo kommune er Kjerkeberget på 629 m. Se NAF Veibok om Oslo. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.ut.no, www.visitoslo.com og www.kulturarven.no.