Tesla batterifabrikk 2017
GIGANTISK: Teslas batterifabrikk utenfor Reno i Nevada, skal produsere batterier til blant annet Model 3, som flere tusen nordmenn har bestilt. Foto: Tesla
Batterier til Tesla Model 3

Produksjonsstart i Teslas gigantiske batterifabrikk

Teslas nye gigantiske batterifabrikk i Nevada, USA, produserte onsdag sin første battericelle. Batteriene herfra skal blant annet sitte i nye Tesla Model 3 som lanseres til høsten. De mange norske kjøperne får trolig ikke bil før om et års tid.

Del denne artikkelen

Fabrikken er fortsatt ikke helt ferdig, men allerede nå jobber 2.900 mennesker i produksjonen. Når fabrikken til 5 milliarder dollar er helt ferdig i 2018, skal 6.500 mennesker jobbe her. Da vil verdens produksjon av lithium-ion batterier fordobles. For Tesla er denne batteriproduksjonen svært viktig for å kunne klare målet om å bygge 500.000 eksemplarer av ny, lille Model 3 i 2018. Bilen, som er priser til 35.000 dollar – rundt 300.000 kroner –  er fortsatt for dyr til å bli en stor suksess i USA. Håpet er at Teslas egen batteriproduksjon skal kunne får prisen på bilen ned.

Les også: Teslas nye, lille bil koster 300.000 kroner

Hvor mange nordmenn som har bestilt Model 3 vet vi ikke, men det er trolig snakk om flere tusen. Den norske Tesla-importøren har heller ingen oversikt over når de første bilene kommer til Norge.

– Vi går ikke ut med lokale tall for salg av Model 3, men lanseringen av bilen for noen måneder siden var svært vellykket, sier Even Sandvold Roland i Tesla Norge.

Les også: Eldrid og Olav får Europas første Model X

– Når det gjelder leveringer vet vi bare at produksjonen av bilen starter andre halvår i år og at kunder i USA blir de første som får bilen.

Prisen på batterier falt med 22 prosent i 2016 og vil fortsette å falle med 15 prosent i år, ifølge Bloomberg. Dette er en god ting for produsenter av elbiler, men gjør konkurransen blant batteri-produsentene svært tøff.

I 2016 produserte Tesla 76.230 biler, litt under målet på 80.000.